Witte roos

‘Hallo Franken, Joop zou het heel leuk vinden als je met je gitaar langs kwam!’ toonde de pop-up chat afkomstig van Roland op facebook. Joop is een collega muzikant die ik ken van open podia en jamsessies en die sinds enkele maanden aan alvleesklierkanker lijdt en alweer enige tijd in een hospice verblijft. Roland (ook bekend als SwingDanceOpa) is zijn neef én een oud gitaarleerling van mij. Roland bezoekt zijn oom dagelijks en regelt de nodige zaken voor hem.

‘Wanneer en waar?’ was mijn reactie. Meer informatie was niet nodig, want het was voor mij vanzelfsprekend dat ik zou gaan en dat ik daar niet te lang mee zou wachten. Al zag ik er wel een beetje tegenop.
Met Joop, die ik de bijnaam De Trommelaar had gegeven omdat hij op evenementen altijd vrolijk en gedreven meetrommelde, had ik in de loop der tijd een goede verstandhouding ontwikkeld. Het nieuws van zijn ziekte kwam dan ook als een zeer onwelkome verrassing.

De volgende dag bracht een tram me naar Leidschenveen. In die tram hing een onaangename geur die afkomstig bleek van een hond die het niet meer op had kunnen houden of van een schoenzool die er daar pas afstand van kon nemen.

Aangekomen bij het hospice bracht een vriendelijke juffrouw me naar de kamer van Joop toe en vroeg of ik iets wilde drinken. ‘Heb je je gitaar bij je?’ was het eerste wat Joop vroeg nadat we elkaar begroet hadden. ‘Tuurlijk, anders gooi je me er uit’ grapte ik en haalde haar uit haar hoes.
‘Hoe heet die?’
‘Martha’.
‘Mooie naam’
Niet veel later kwam Roland binnen met een geluidsbox en begonnen we ingetogen te spelen en te jammen. Ik kreeg Roland zelfs aan het dansen en Joop zong ondanks zijn verzwakte stem behoorlijk goed. Toen duidelijk was dat Joop moe werd speelde ik Maan en daarna namen we kalm afscheid.

Op een muur bij de uitgang stond een witte roos met daaronder de tekst
Niet om dagen toe te voegen aan het leven
Maar om leven toe te voegen aan de dagen

In de tram terug rook het fris.

Zie ook het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=GlCeQBovt64&ab_channel=SwingDanceOpa