Permanent whiteboard marker

Eind vorig jaar ben ik begonnen aan een cursus tekenen en illustreren. Op een school in een klas. Het gebouw van het Zandvliet College om precies te zijn. Het heeft iets nostalgisch. De eerste 2 lessen had ik moeite om het klaslokaal en de uitgang van het gebouw te vinden. Na vier lessen gaat het beter.

Er zijn sinds mijn schooltijd wat dingen veranderd. Zo hangt er een tas met vakken waar leerlingen hun smartphone in kunnen stoppen. En het krijtbord is weg. Daarvoor in de plaats gekomen is een digitaal scherm met 2 whiteboards aan de zijkanten.

Mijn teken-illustratie leraar heeft het soms maar moeilijk met de whiteboards. Waarom weet ik ook niet helemaal, maar naast de whiteboard markers liggen er ook permanent markers. Misschien is het een grap van de leerlingen. Meestertje plagen is van alle tijden. Maar in een tekenlokaal kan het ook gewoon thuishoren. En de verschillende markers lijken op elkaar.

Maar hij gebruikt met enige regelmaat de permanent marker als whiteboard marker. En dat geeft problemen met snel uitwissen en iets nieuws tekenen. Het gevolg is intensief poetsen met een schraal resultaat. De eerste keer kreeg hij hulp van een collega die een spray voor hem had. De tweede keer stond die al voor hem klaar.

Lief, die in het moderne onderwijs gewerkt heeft, verklapte, toen ik het vertelde, een trucje: Als je met de whiteboard marker over de permanent marker schrijft, veeg je het zo schoon.