Gonzen in Gouda

Studio Gonz www.studiogonz.nl

Ik heb een binding met Gouda. Van pakweg mijn 6e tot mijn 16e heb ik er gewoond. En mijn moeder woont er nog steeds. Dit jaar trad ik er voor het eerst op. Op het Bustival en iets later op het huiskamerfestival. Tijdens dat laatste festival raakte ik in gesprek met Jaco van Kempen. Hij vond mijn optreden erg leuk en vroeg of ik ook eens bij Studio Gonz zou willen spelen.

Op zaterdagavond 22 juli was het zover. Studio Gonz, kortweg ‘De Gonz’ ligt in de pittoreske centrumrand van Gouda. Goed beloopbaar vanaf mijn moeders huis. De Gonz heeft een hele geschiedenis sinds 1920 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1970 (mijn geboortejaar). Vroegâh werd de huidige locatie als garenspinnerij gebruikt. De ontvangst was hartelijk. De Gonz is een leuke plek die me doet denken HPC en Musicon. Sympathieke medewerkers en een fijn ruim podium.

De publieksopkomst viel tegen. Of dat kwam door het onstuimige wisselvallige weer, de vakantietijd, onze onbekendheid in Gouda, of de beperkte promotie, weet ik niet. Maar de mensen die er wél waren zorgden voor een hele prettige intieme sfeer. Er kwam zelfs een oude leren sofa aan te pas

Met de andere artiest, T.B. Florusse, had ik afgesproken dat we ieder één volle set zouden spelen. Dat betekende dat ik de 2 sets die ik had voorbereid moest samenvoegen van 1 set van ruim een uur. Iets wat ik nog niet eerder had gedaan, maar wat me achteraf goed beviel. Ik deed een mengelmoes van liedjes, gedichten en korte geïmproviseerde verhaaltjes. En ik speelde zelfs nog een nummer van Tom Waits. Er waren paarse draden in mijn programma te ontwaren. Het publiek reageerde enthousiast. Een geslaagde opmaat voor een avondvullend programma dus.

T.B. Florusse, die de avond muzikaal afsloot, is een jonge gast die zich prima redt op zowel piano als gitaar. En zìngen kan hij ook. Ik ben wel benieuwd waar hij over een paar jaar staat als hij een eigen vorm heeft ontdekt.

Hoewel ik me had voorgenomen niet te laat terug te gaan bleef ik tot na het einde. Beetje nababbelen. Want waarom zou je weggaan als je het naar je zin hebt? Voldaan wandelde ik terug naar mijn tweede thuis. ‘s Nachts is Gouda ook erg pittoresk.